Co se skrývá v kokosovém oleji?

Kokosový olej se stal v posledních letech oblíbenou a vyhledávanou surovinou především díky jeho pozitivním vlastnostem. Je často využíván nejen v kosmetice, ale také k úpravě potravin. Kokosový olej se vyrábí lisováním kokosové dužiny za studena. Je znám pro velký obsah nasycených mastných kyselin

Panenský kokosový olej obsahuje tyto mastné kyselin na 100 g kokosového oleje
Kyselina kapronová: 
0.78 g; Kyselina kaprylová: 9.58 g; Kyselina kaprinová: 6.19 g; Kyselina laurová: 48.21 g; Kyselina myristová: 18.76 g; Kyselina palmitová: 7.85 g; Kyselina stearová: 2.52 g; Kyselina olejová: 6.04 g; Kyselina linolová: 1.58 g; Nasycené tuky: 92.10 g; Mono-nenasycené tuky: 6.04 g; Poly-nenasycené tuky: 1.58 g

Kyselina kapronová je díky své chemické struktuře pro zdraví velmi prospěšná a rychle vytváří energii pro tělo. 

Kyselina kaprylová je známá pro své pozitivní účinky proti virům, plísňovým infekcím hlavně při léčbě přemnožených kvasinek.

Kokosový olej obsahuje v největším množství kyselinu laurovou C-12, která se dobře vstřebává do těla a je zdrojem okamžité energie. Kyselina laurová se používá na léčení virových onemocnění jako jsou chřipka, nachlazení nebo opary. 

Nasycené mastné kyseliny chrání kokosový olej proti oxidaci a žluknutím, na které jsou jinak rostlinné oleje náchylné. Žluknutí způsobuje znehodnocení oleje z hlediska chuti a vůně. Nekvalitní a žluklé tuky se podílí na usazeninách v tepnách a jejich ucpávání. 

Kokosový olej je jedinečnou přírodní surovinou, kterou můžete využít k péči o pokožku celého těla i péči o vlasy. Je vhodný pro jemnou a citlivou pokožku, kterou výborně hydratuje. Kokosový olej můžete také použít k účinné péči o ústní dutinu. Kokosák úspěšně eliminuje zápach z úst a dokonale bělí zuby.

Při výběru vhodného kokosového oleje je třeba dbát na jeho kvalitu. Existuje dva druhy kokosového oleje a to panenský kokosový olej a rafinovaný kokosový olej. Oleje bez rafinace, bělení, dezodorizace, hydrogenace jsou označovány za super prémiové kokosové tuky. Rafinované kokosové oleje jsou levnější a měly by být označovány zkratkou RBD. R-Rafinated, B- Bleach, D- Deodorizet, tedy rafinovaný, bělený a zbavený aroma. Je lépe se zaměřit na kvalitní oleje bez rafinace, bělení.

Panenský kokosový olej je mezi oleji úplnou jedničkou. Na tekutý olej se mění přibližně při teplotě  24- 25°C. 


Kokosový olej je takový malý zázrak a zároveň velký pomocník do domácnosti. Mezi nejčastější způsoby použití patří:
  • na vaření teplých pokrmů
  • na namazání na pečivo
  • místo tělového mléka a na suchou a popraskanou či atopickou pokožku
  • místo masážního oleje
  • jako zábal na poškozené vlasy
  • místo balzámu na holení
  • místo mléka po opalování
  • na  jizvy
  • na výrobu domácí kosmetiky
  • na bělení zubů
  • pro domácí mazlíčky v zimě na natření tlapek